Osamaksulla

Osamaksulla voi ostaa helposti ja vaivattomasti vaatteita tai kodin elektroniikkaa. Osamaksu tarkoittaa kauppaa, missä asiakas maksaa käsirahan eli ensimmäisen maksuerän tuotteesta, jonka jälkeen hän saa tuotteen käyttöönsä, mutta varsinainen omistusoikeus tuotteeseen tulee vasta sen jälkeen, kun loputkin maksuerät on maksettu. Osamaksu on verrattavissa lainaan, jos osamaksulla maksaessa asiakkaalle tulee myös kuukausittaisia kuluja. Osamaksun ehtoja kannattaakin usein verrata lainan ehtoihin, koska osamaksusopimus voi tulla hieman yllättäen lainaakin kalliimmaksi.

Osamaksu vai laina?

Osamaksun ja lainan vertaaminen on helppoa, jos vertaa todellisia vuosikorkoja keskenään. Osamaksulla ja lainalla on kuitenkin myös muita eroja. Osamaksulla tuotteen saa heti käyttöön, mikä on tietysti kaupanteossa mukavaa. Toisaalta lainan hakeminen netistä on tänä päivänä myös nopea toimenpide, joten myös lainaa otettaessa asiakas saa tuotteen nopeasti itselleen. Osamaksulla maksettaessa tuotteen omistus säilyy yrityksellä siihen asti, että tuote on yleensä kokonaisuudessaan maksettu. Lainalla maksettaessa tuotteen omistus siirtyy heti asiakkaalle.

Osamaksulla maksettaessa asiakas sitoutuu ostamaan tietyn tuotteen, kun taas lainaa otettaessa asiakas saa itse päättää ostaako rahalla tuotteita vai kuluttaako sen johonkin muuhun. Tuotteen voi myös myydä tarvittaessa eteenpäin, koska se on oma. Osamaksusopimus on yleensä noin kaksi vuotta, mutta maksuerät voivat olla joustavia, jolloin asiakas maksaa kuukausittain vähintään minimierän.

Osamaksulla verkkokaupasta

Osamaksu on yksi suosituimmista maksutavoista verkkokaupoissa. Asiakas saa tuotteen nopeasti ja mukana tulee lasku, mistä näkyy minimisumma, mikä tulee lyhentää. Jos asiakas ei maksa laskua kerralla, hänelle avataan yleensä tililuotto. Tililuottoon sisältyy kuukausimaksu, minkä lisäksi asiakas maksaa korkoa maksamattomalle pääomalle. Osamaksusopimus kannattaa aina lukea tarkoin, ettei kulut pääse yllättämään.

Isompien kodinkoneiden ostoissa kannattaa yleensä tehdä jo lainavertailu. Osamaksulla voi kuitenkin saada myös edullisesti tuotteita käyttöönsä. Esimerkiksi osamaksulla ostettu puhelin voi olla hyvinkin kannattava ostos. Puhelimen voi saada itselleen osamaksulla muutamassa vuodessa ilman ylimääräisiä kuluja. Toki puhelimen arvo laskee ajan kuluessa ja puhelin voi rikkoutua ennen osamaksun päättymistä, jolloin vakuutuksien on syytä olla kunnossa. Osamaksu voi siis olla hyvinkin varteenotettava vaihtoehto, mutta kulujen suhteen kannattaa aina olla tarkkana. Osamaksulla ostettaessa myös luottotietojen tulee olla kunnossa, koska osamaksu on verrattavissa lainasopimukseen.