Laina ilman vakuuksia – miten ja mistä?

Vertaalaina.fi on listannut parhaimmat lainapaikat ja vakuudettomat lainat netissä. Vakuudettomat lainat eroavat vakuudellisista lainoista siinä, että ne ovat summiltaan yleensä pienempiä. Joskin osa lainapaikoista tarjoaa nykyään jopa 60000€ vakuudettomia lainoja asiakkailleen. Vakuudettomien lainojen lainamäärät ovat viime vuosina kasvaneet. Osin suosiota on lisännyt myös se, että vakuudettoman lainan voi saada nopeasti tilille.

Vakuudettoman lainan saa ilman erillistä vakuutta

Vakuudettomat lainat auttavat akuuttiin rahantarpeeseen nopeammin ja ennen kaikkea vaivattomasti. Edelleen lainat ilman vakuuksia ovat tyypillisemmin 100€-1000€ pienlainoja, mutta esimerkiksi 50000€ suuruisia kulutusluottoja myönnetään myös. Vakuudettomia lainoja tarjoavat lainapaikat löytyvät netistä yhdessä pankkien vakuudettomien rahoitustuotteiden kanssa.  Lainan korko on yleensä korkeampi kuin vakuudellisissa luotoissa ja maksuajat lyhyempiä. Tosin nykyään myös vakuudettoman luoton voi saada jopa 15 vuoden maksuajalla.

  • Ei vaadi vakuuksia tai takaajia
  • Vähintään 18 -vuoden ikä
  • Usein edellytetään säännölliset palkka- tai eläketulot
  • Luottotietojen on oltava kunnossa

Vakuudettoman lainan etu on sen nopeus – lainapäätöksen saat useissa paikoissa välittömästi lainahakemuksen tehtyäsi ja rahat siirretään tilillesi hetken kuluttua. Myös vakuudellisen lainan hakeminen pankista onnistuu nykyään jo verkon kautta, mutta koko lainaprosessi vie useamman pankkipäivän. Vakuudettomuus siis maksaa, mutta toisaalta voi olla vaikeaa löytää lainalle henkilötakaajaa tai omaisuutta vakuudeksi. Henkilötakaajalta vaaditaan säännöllisiä tuloja ja maksuhäiriöttömyyttä, joten esimerkiksi työtön ei kelpaa takaajaksi. Toisaalta nykyään pankit eivät välttämättä hyväksy henkilötakaajia, vaan vaativat lainaa vastaan omaisuutta vakuudeksi.

Vakuudettoman kulutusluoton hakeminen

Vakuudettoman luoton hakeminen on nopeaa ja rahat saa käyttöönsä yleensä samana päivänä. Takausta vaativan luoton hakeminen taas kestää yleensä useita päiviä ja kiireisinä aikoina lainan saamiseen voi mennä vielä pidempikin aika. Vakuudeton laina on siis helpompi saada heti käyttöön. Yleensä laina siirretään hakijan tilille ja henkilöllisyys varmistetaan kätevästi henkilökohtaisten verkkopankkitunnuksien avulla. Varsinaisia lainaneuvotteluja ei tarvitse käydä, kun koko hakuprosessi tapahtuu internetin tai puhelimen välityksellä. Lainahakemus täytetään netissä ja odotellaan lainatarjousta. Lainatarjous ei ole sitova, joten vakuudettomia lainoja voi hakea useasta eri paikasta. Vertailu kannattaa tehdä aina ennen lainatarjouksen hyväksymistä. Vakuudetonta lainaa voi saada yli 18-vuotiaat henkilöt. Opiskelijan kannattaa kuitenkin hyödyntää mahdollisuus edulliseen valtion takaamaan opintolainaan.

Koko hakuprosessi tapahtuu internetin tai puhelimen välityksellä.

Vakuudettomat lainat sopivat yllättäviin menoihin

Vakuudettomat lainat on kätevä vaihtoehto nopeaan rahantarpeeseen. Vakuudettomissa lainoissa on isoja eroja keskenään, joten lainavertailu kannattaa tehdä aina ennen lainan ottamista. Vakuudettomia lainoja saa nykyään myös pidemmällä laina-ajalla, joten vakuudettomat lainat eivät välttämättä ole enää pikalainoja sanan varsinaisessa merkityksessä.

Vertaa ja valitse talouteesi sopiva laina

Vakuudeton laina kannattaa aina suhteuttaa omiin tuloihin ja menoihin. Laina ilman vakuuksia tulisi hoitua kuukausittain helposti, koska yllättäviä menoja voi tulla pitkin vuotta. Maksuerät kannattaa siis miettiä sopiviksi, koska yleensä lainan maksuerien muuttaminen on hankalaa jälkikäteen ja siitä menee myös lisämaksua. Lyhennysvapaat kuukaudet ovat yleensä mahdollisia vakuudettomassa lainassa, mutta myös niistä peritään pääosin lisämaksua.

Vinkki: Vertaa lainoja ja valitse laina oman taloutesi mukaan. Varmista, että pystyt maksamaan lainan lyhennykset myös yllättävän kulun tullessa.

Lainapaikat suosivat ottamaan aina yhden lainan kerrallaan, joten ennen vakuudettoman lainan hakemista kannattaa varmistaa, että lainamäärä riittää. Osassa lainapaikoista on mahdollista hakea lainamäärän korotusta. Lainatarjouksia kannattaa seurata aktiivisesti, koska laina-alalla on kova kilpailu ja lainapaikat houkuttelevat itselleen hyviä asiakkaita. Erityisesti ensilainaa hakevat saavat yleensä hyviä lainatarjouksia vakuudettomista lainoista.