Lainahakemuksen liitteet

Lainahakemuksen liitteet

Lainahakemus netissä on yleensä nopeasti täytettynä, mutta hakijalle voi tulla yllätyksenä, että lainahakemuksen lisäksi tulee usein lähettää myös liitteenä lisätietoja. Eri luotonmyöntäjillä voi olla erilaisia vaatimuksia lainahakemuksen liitteiksi. Yleisimpiä liitteitä, joita tulee lähettää lainahakemuksen mukana on lueteltu seuraavassa:

  1. Yleensä työssäkäyvän lainanhakijan tulee lähettää lainahakemuksen liitteenä kopio viimeisimmästä palkkalaskelmasta. Tulee muistaa, että palkkatiedon toteamiseen ei riitä pelkkä kopio tiliotteesta. 
  2. Eläkeläisen tulee taas lähettää kopio Kelan tai vakuutusyhtiön eläkepäätöksestä. Jos on ollut eläkkeellä yli vuoden, todistukseksi käy usein myös veroilmoituksen erittelyosan kopio.
  3. Kelan etuudet voi todentaa luotonmyöntäjälle esimerkiksi Kelan sivuilta otettavalla kuvaruutukopiolla tai pdf tulosteella. Kelan etuuksia ovat esimerkiksi lapsilisä ja opintotuki.
  4. Yrittäjän tulee lähettää kopio viimeisimmän esitäytetyn veroilmoituksen erittelyosasta. Erittelyosan voi tilata tarvittaessa Verohallinnon sivuilta. Yrittäjältä voidaan vaatia myös kopio viimeisimmästä ja vahvistetusta tilinpäätöksestä (tuloslaskelma ja tase) täydeltä tilikaudelta.
  5. Muut tulot, kuten vuokra-, osinko,- tai pääomatulot voi todistaa myös kopiolla esitäytetyn veroilmoituksen erittelyosasta.


Sähköisten liitteiden käyttäminen vaatii usein vähän opettelua. Tässä ohjeita kuvaruutukopion ottamiseen, mitä voi hyödyntää esimerkiksi Kelan etuuksien todentamiseen. Kuvakaappaus tai kuvaruutukopio onnistuu 1. Print screen -näppäimellä, jonka jälkeen kuvan voi viedä esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmaan, jos haluaa rajata osan kuvasta pois. Ctrl + v yhdistelmällä voi viedä kuvan haluttuun ohjelmaan leikepöydältä. 2. Mac käyttäjällä Command – Shift – 3 ottaa kopion koko kuvaruudusta tai toinen vaihtoehto on käyttää yhdistelmää Command – Shift – 4, jonka jälkeen rajataan alue josta haluaa kuvan. Poistuminen ESC -näppäimellä

 

Lainaa nopeasti tilille

Usein lainanhakija haluaa saada lainan nopeasti tilille. Hyödyntämällä sähköistä lainahakemuksen liitteiden lähetystä, lainan voi saada tilille monta päivää nopeammin. Jos lähettää kopiot liitteistä postin kautta, niin lainahakemuksen käsittely viivästyy yleensä useammalla päivällä. Liitteet lähetetään lainahakemuksen lähetyksen yhteydessä liitetiedostoina tai ne voidaan lähettää myös lainan myöntäjän antamaan sähköpostiosoitteeseen. Lainahakemuksen liitteitä tarvitaan usein ensimmäisellä hakukerralla. Jos kysymyksessä on jatkuva luotto, niin tulevia nostoja varten ei tarvitse lähettää uusia liitteitä. Uuden lainan hakemiseen tarvitsee taas yleensä uudet päivitetyt liitteet. Myös luottorajan korotus voi vaatia lisää sähköisiä liitteitä.

Laina ilman liitteitä tai liitteet vain kuvina

Voi olla, että pikavippejä varten asiakkaan ei tarvitse lähettää ollenkaan sähköisiä liitteitä, mutta isompia lainoja varten liitteet ovat yleensä välttämättömiä. Tulojen varmennus voidaan tehdä myös lainan hakemusprosessin yhteydessä verkkopankkitunnuksia hyödyntäen, jolloin ei tarvita myöskään sähköisiä liitteitä. Tämä sähköinen tulojen varmennus on käytössä esimerkiksi Credigolla. Osa lainanmyöntäjistä hyväksyy myös valokuvan todisteeksi ja päteväksi liitteeksi lainahakemukseen. Nykyään kännykällä saa otettua hyvinkin tarkkoja kuvia vaikkapa palkkatodistuksesta. Kännykkäkuvat käyvät liitteenä jo esimerkiksi Lainaamon myöntämiin lainoihin. Kuva lähetetään näppärästi lainanmyöntäjän antamaan puhelinnumeroon ja laina maksetaan tämän jälkeen nopeasti tilille. Lainahakemuksen lähettäminen on sujuvaa, kun tarvittavat tiedot ja toimintatavat ovat asiakkaalle selvät. Luotonantajien käytännöt eroavat jonkin verran toisistaan, joten lainahakemuksen yhteydessä kannattaa aina tarkistaa, mitä liitteitä vaaditaan vai tarviiko liitteitä lähettää ollenkaan. Lisätietoja varten luotonantaja saattaa myös tavoitella puhelimitse tai lähettää lisätiedusteluja sähköpostilla, joten asiakkaan kannattaa olla tavoitettavissa, jotta laina tulee mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti tilille. Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Siirry alkuun