Vertaislainat vertailussa

Vertaa ja löydä sinulle edullisin luottokortti

Vertaislainat

Vertaislaina eli toisen kuluttajan toiselle kuluttajalle vippaama laina on lainatuotteena nykyään kovassa kasvussa. Ulkomailla vertaislainat ovat jo todella yleisiä, mutta Suomessa vertaislainat ovat vasta pääsemässä vauhtiin. Vertaislaina on ikään kuin kaverilta saatu vippi, josta tosin maksetaan ihan oikea korko. Tämä kaveri ei ole tuttu, vaan se on netin kautta omia ylimääräisiä rahojansa sijoittanut tavallinen suomalainen tai ammattimaisempi sijoittaja. Vertaislainoja välittävät firmat tarjoavat siis virtuaalisen markkinapaikan, jossa lainaa hakevat ja lainantarjoajat voivat turvallisesti ja luotettavasti kohdata ja vaihtaa rahaa.

Kaikki vertaislainat

Vertaislainat Suomessa - hae netistä

Hae vertaislainaa

Vertaislainaa tarjoavat nykyään tavallisille kuluttajille kotimaiset yritykse Lainaaja, Fixura ja Fellow Finance. Samantyyppisiä lainoja on myös yrityspuolella, Fellow Finance toimii sielläkin sekä lisäksi pari muuta kotimaista yritystä. Tällä sivustolla on myös FourFinance Global S.A.:n GreditGuru, jota markkinoidaan myös vertaislainana. Kyseessä on kuitenkin niin arveluttava firma, niin suuret avausmaksut ja järjestelypalkkiot, että on paras pysyä loitolla tästä firmasta.

Vertaislainaa suomalaisille

Kuka tahansa suomalainen voi hakea vertaislainaa, jos

Vertaislainaa haetaan siis ihan samalla tavalla kuin mitä tahansa muutakin lainaa eli ensin täytetään lainahakemus vertaislainapalvelun nettisivuilla. Asiakas voi määritellä lainahakemukseen itselle toivomansa koron. Vertaislainapalvelu tekee asiakkaasta oman luottoluokituksen, joka vaikuttaa merkittävästi siihen, haluavatko sijoittajat sijoittaa haettuun lainaan ja millä korolla. Mitä isompi on riski, sitä isomman koron joutuu yleensä maksamaan. Vertaislainojen korot ja kulut ovat kuitenkin hieman edullisemmat kuin tavallisten pikavippien ja mikä parasta, lainanhakijalla on mahdollisuus vaikuttaa hakemansa lainan korkoihin. Varsinkin siinä tapauksessa, jos lainanhakijalla on hyvin maksukykyä, on mahdollista saada melko edullisestikin lainaa. Toisaalta aina kannattaa tarkistaa lainan todellinen vuosikorko ja verrata vertaislainaa muihin vakuudettomiin luottoihin. Lainatarjouksia voi ottaa useammasta eri paikasta ilman sen suurempia sitoumuksia, joten lainavertailu yleensä kannattaa.

Kuinka vertaislaina toimii?

Hae Fixura vertaislaina

Vertaislainahakemus tehdään netissä kuten mikä tahansa muukin lainahakemus. Hakemukseen syötetään omat tiedot, henkilötunnus, jolla tarkistetaan hakijan luottotiedot, sekä tulotiedot ja muut velat ja niiden kuukausilyhennykset. Lainahakemukseen hakija saa itse määritellä korkotason, jolla lainan mielellään ottaisi. Tässä kannattaa olla realistinen: jos tulotasosi on matala ja olet siten suuren riskin lainaaja, myös korkotaso kannattaa määritellä sen mukaan.

Esimerkki vertaislainasta: 1000 euron lainan todellinen vuosikorko 2v maksuajalla on 28.5%. Pikalaina jakautuu 24 erään. Kokonaiskustannukset ovat 54€*24=1285€. Kokonaiskulut 285€. Vertaislainoissa todellinen vuosikorko on 6-51% ja maksuaika 2-10 vuotta. 

Kun olet hakemuksesi tehnyt se esitellään sijoittajille. Sijoittajat itse valitsevat millaisiin lainoihin haluavat rahansa sijoittaa. Jos korkotaso on määritelty epärealistisesti, hakija ei yksinkertaisesti saa lainaa. Jos sijoittajat kelpuuttavat sen, lainasumma täyttyy pian useampien sijoittajien sijoituksista ja kun se on täynnä, hakija voi nostaa summan. Korkotaso voi myös muuttua prosessin aikana.

Vinkki: Hakiessa lainaa määrittele lainan korko realistisesti saadaksesi lainan. Liian pieneksi määritetty korko harvoin kerää lainaan sijoittajia.

Vertaislainoja välittävät yritykset ottavat tietyn summan provisiota lainan järjestelystä itselleen. Palvelusta riippuen vertaislainan ottamisella voi olla erilaisia kuluja, kuten: avausmaksu ja tilinhoitopalkkio. Sijoittaja maksaa myös palvelustaan, tosin palkkiot painottuvat enemmän vertaislainan ottajalle.

Millaisia lainasummia vertaislainalla?

Vertaislainaa voi hakea pieniin ja suuriin menoihin ja hankintoihin sekä lainojen yhdistämiseen.

Vertaislainalla voi siis korvata sekä pikavipin että kulutusluoton. Molempia voi saada edullisemmalla korolla ja kululla kuin tavanomaisilta rahoituslaitoksilta. Vertaislaina on myös hyvä tuote lainojen yhdistämiseen. Lue lisää lainojen yhdistämisestä

Vertaislaina korko

Vertaislainojen korkotaso liikkuu aika lailla samoilla luvuilla kuin kohtuullisen hintaiset kulutusluotot, eli vertailun mukaan Fixuralla 6-27% välillä, Lainaajalla 22-467% välillä ja Fellow Financella 25-37% välillä. Lainahakemuksen täyttäminen ei sido sinua yhtään mihinkään, joten voit myös huoletta kokeilla, millaisilla koroilla sinun olisi mahdollista saada vertaislainaa. Sitoudut lainaan vasta sitten, kun toinen osapuoli eli sijoittajat ovat siihen sitoutuneet. Sitten näet selvästi millainen laina olisi mahdollista saada.

Kuinka nopeasti voin saada vertaislainan?

Vertaislainaa haetaan pelkästään netissä. Nopeimmillaan prosessi kestään päivän tai pari, hitaimmillaan pari viikkoa, riippuen täysin lainasummasta ja korkotasosta ja muista muuttujista. Yleensä ottaen vertaislainan hakemiseen kannattaa varata enemmän aikaa kuin muiden vakuudettomien luottojen hakuun.

Vertaislainaan sijoittaminen

Vertaislainan ideana on kuluttajalta kuluttajalle lainaaminen suoraan. Lainaraha ei siis tule yritykseltä tai pankilta vaan toisilta kuluttajilta, jotka sijoittavat omia varojaan lainaamalla. Vähän kuin kaverille lainaamista, mutta välikäden kautta ja korolla. Toki kaverilta harvoin pyydetään kovin suurta korkoa. Vertaislainoihin sijoittamisen voi aloittaa melko pienellä summalla, ja koska sijoitettu raha aina hajautetaan useisiin eri lainoihin, riski sijoituksessa on kohtuullinen. Lue vertaislainoihin sijoittamisesta lisää vertaislainayritysten sivuilta.Joko teit vertailun tai kilpailutuksen?
Vertaa lainoja
Siirry alkuun