Vakuudettomien pikalainojen markkintikiellosta lakialoite

Vakuudettomien pikalainojen markkintikiellosta lakialoite

05.06.2018

Pikalainojen markkinoinnin kieltoa tai rajoittamista pohditaan taas eduskunnassa. Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen on tehnyt aloitteen, jonka on allekirjoittanut yli 120 kansanedustajaa kaikista puolueista. Myös hallituksella on oma esityksensä pikalainojen suitsimiseksi.

Satonen haluaa lakialoitteellaan rajoittaa pikalainojen markkinointia. Vuonna 2012 pikavippien markkinointi kiellettiin kaduilla, ja harhaanjohtavaa markkinointitapaa tarkennettiin. Satosen esitys ilmeisesti haluaisi rajoittaa pikalainojen markkinointia myös muissa markkinointivälineisä kuin katuvarsimainoksissa. Ajatuksena olisi hillitä heräteostona otettuja vakuudettomia pienlainoja.

Satosen esityksen takana on huoli kasvavasta ulosottojen ja maksuhäiriöiden määrästä. Viime vuonna maksuhäiriömerkintä oli jo 375 000 suomalaisella, mikä on enemmän kuin edellisinä vuosina. Vaikka nopeat ja korkeakorkoiset pienlainat eivät ole ainoa maksuvaikeuksiin ajava asia, sen nähdään aiheuttavan merkittävän riskin maksuvaikeuksiin. Pikalainojen markkinointikielto on otettu käyttöön Euroopassa vasta Hollannissa vuonna 2017.

Myös hallituksella on oma esityksensä pienlainojen suhteen: oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) lakialoite haluaa rajoittaa pienlainojen korkokattoa koskemaan myös yli 2000 euron luottoja. Häkkänen kaavailee myös selkeitä sanktioita korkokattoa rikkoville yhtiöille. Hallituksen esitys tulee eduskunnan käsiteltäväksi syksyllä 2018.

Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Vertaa lainoja

Takaisin

Siirry alkuun