Usein kysyttyä lainoista

Lainaaminen ja lainan hakeminen ovat asioita, joilta ei voi elämän varrella yleensä välttyä. Lainaamiseen kannattaakin tutustua huolellisesti, ennen kuin on kysymys omista lainoista. Lainojen kohdalla luotettavuus ja luottamus ovatkin keskeisiä tekijöitä. Rahan lainaaminen on tapahtuma, mikä vaatii luottamusta sekä lainaajalta, että lainanmyöntäjältä. Molemmat osapuolet haluavat tehdä luotettavan lainasopimuksen, missä ei tulisi kummalekaan yllätyksiä. Lainaajalla herääkin usein omia kysymyksiä lainoista, joihin on hyvä saada vastaus ennen lainan hakemista. Seuraavassa on usein kysytyt kysymykset lainoista ja lainaamisesta.

Usein kysytyt kysymykset lainoista

 

Kuinka paljon voin saada lainaa?

Lainan hakeminen netistä alkaa lainahakemuksen täyttämisellä, mihin voi itse määritellä haettavan lainasumman. Lainapaikat ilmoittavat itse, minkä kokoisia vakuudettomia lainoja myöntävät. Jokainen lainahakemus käsitellään ja ilmoitettujen tietojen pohjalta lainapaikka voi myöntää haetun lainasumman tai pienemmän lainasumman, riippuen hakijan tiedoista. Myöhemmin voi olla mahdollista saada lisälainaa, jos hoitaa lainanmaksun moitteettomasti.

Mikä on luotettava lainapalvelu?

Kokemukset vakuudettomista lainoista voivat vaihdella lainapaikasta riippuen. Netistä löytyy paljon kokemuksia eri lainapaikoista, mutta kun etsii luotettavaa lainapalvelua, niin ei voi nojata pelkästään netistä löytyviin käyttäjien kokemuksiin. Seuraavassa listauksessa on lueteltu ohjeita lainapaikan valintaan.

Usein kysytyt kysymykset lainoista

  1. On tärkeää lukea aina lainaehdot huolella läpi, ennen kuin tekee lainasopimuksen.
  2. Tarkista onko lainapaikka Finanssivalvonnan tai Suomen aluehallintoviraston valvonnan alaisena.
  3. Mikä on lainan todellinen vuosikorko? Lainan todellinen vuosikorko paljastaa lainan hinnan, kun myös muut kulut huomioidaan itse koron lisäksi.
  4. Luotettava lainapalvelu huolehtii asiakkaistaan myös laadukkaalla asiakaspalvelulla. Jos kielellä on väliä, voi tarkistaa onko asiakaspalvelua saatavilla suomeksi.
  5. Vertaile lainapaikkoja. Lainaa ei kannata ottaa varauksettomasti ensimmäisestä lainapaikasta, mikä kohdalle sattuu. Lainojen vertaileminen auttaa löytämään hyvän ja luotettavan lainapaikan.

Avaa lainavertailu

 

Kannattaako lainat yhdistää?

Yhdistä lainat

Lainojen yhdistäminen on ollut suosittu trendi viime vuosina. Myös lainojen yhdistämisessä kannattaa kuitenkin tarkistaa, onko se itselle taloudellisesti kannattavaa. Lainoista kertyy kuukausittaisia kuluja ja myös lainamuutoksista voidaan periä maksuja. Yksi iso laina on helpompi hahmottaa ja lainan lyhentäminen on yksinkertaisempaa, mitä useiden pienten lainojen huolehtiminen. Edelleen, jos vanhoissa lainoissa on paremmat lainaehdot ja edullisempi todellinen vuosikorko, niin lainojen yhdistäminen ei kannata. Yleistä ohjetta ei voi siis antaa, koska lainojen yhdistäminen voi olla taloudellisesti kannattavaa tai sitten ei, riippuen omista henkilökohtaisista lainoista ja uudesta lainatarjouksesta, jolla on tarkoitus yhdistää kaikki lainat.

 

Kannattaako pikavippi?

Pikavippien kannattavuudesta voi olla montaa mieltä, mutta nopealle rahalle voi olla joskus todellista tarvetta. Vakuudettomat pienet lainat ja erityisesti ilmaiset ensilainat ovat kannattavia yleensä vain silloin, kun ne maksaa ajallaan pois. Ilmainen ensilaina on siis hyvä vaihtoehto, jos tarvitsee nopeasti rahaa, mutta tietää, että saa maksettua lainan myös takaisin. Pikavippi ei kannata, jos lainaa ei pysty maksamaan takaisin ja päätyy ottamaan tästä syystä lisää lainaa.

Ilmainen ensilaina on siis hyvä vaihtoehto, jos tarvitsee nopeasti rahaa, mutta tietää, että saa maksettua lainan myös takaisin.

Voiko lainaa saada ilman luottotietoja?

Kunnossa olevat luottotiedot ovat lainanhakijan tärkein ominaisuus. Pääasiassa lainapaikat eivät myönnä lainaa luottotiedottomalle henkilölle, jolla on voimassa olevia maksuhäiriöitä. Poikkeuksena on opintolaina, jolle myönnetään nykyään valtiontakaus maksuhäiriöistä huolimatta. Pankit voivat siis halutessaan myöntää opintolainaa luottotiedottomalle, mutta lopullinen päätös on aina pankin ja tapaukset käsitellään tapauskohtaisesti. Myös muissa tapauksissa asiakkaan tulee huolehtia maksuhäiriöt kuntoon ja entiset velat pois, jonka jälkeen voi olla henkilökohtaisesti yhteydessä luotonantajaan. Henkilökohtainen neuvottelu voi mahdollistaa lainan ilman luottotietoja, mutta yleensä silloin lainasta joutuu maksamaan markkinoilla kovan hinnan.

Laina yhdessä vai erikseen?

Lainan hakeminen yhdessä mahdollistaa sen, että lainapaikka huomioi molempien henkilöiden tulot ja erityisesti isomman lainan saaminen käy helpommin. Lainan hakemiseen yhdessä, on myös toinen hyvä syy: Lainatarjous on usein asiakkaalle parempi, kun lainaa haetaan yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Jos lainat otetaan erikseen, tulee molempiin lainoihin omat perustamiskustannukset sekä muut kuukausittaiset lainanhoitomaksut. Yhteisessä lainassa taas maksetaan vain yksi perustamismaksu ja lainanhoitomenot ovat myös pienemmät. Lainaa voi hakea yhdessä avo- tai aviopuolison, sukulaisen tai ystävän kanssa. Tärkeää on sopia ennen lainan ottamista siitä, miten lainanmaksu jaetaan.Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Vertaa lainoja
Siirry alkuun