Pikalainojen korkokatto kiristyy - myös yli 2000 euron lainoille

Pikalainojen korkokatto kiristyy - myös yli 2000 euron lainoille

27.07.2018

Oikeusministeriö valmistelee pikalainojen korkokaton kiristämistä. Korkokaton kiristämisellä on tarkoitus suitsia joustoluottoja, joilla vuonna 2013 säädettyä korkokattoa on mahdollista kiertää. Laki on tavoitteena saada voimaan jo ensi vuoden aikana.

Korkokatto säätää tällä hetkellä pienien, alle 2000 euron lainojen, koron maksimissaan 50 prosenttiin yli viitekoron. Tätä suurempia lainoja laki ei koske, ja tämä porsaanreikä on mahdollistanut kymmenet eri joustoluotot markkinoille. Joustoluotossa lainaksi tulkitaan varaus lainasummasta, joka on 2000 euroa tai yli, eikä korkokatto tällöin koske lainaa. Lainanantaja voi laittaa luotolle haluamansa koron välittämättä korkokatosta. Tämä on mahdollista siinäkin tapauksessa, että useimmiten joustoluotosta käytettäisiin kerralla vain esimerkiksi muutaman satasen verran limiittiä.

Hallituksen tarkoitus on suitsia joustoluottoja ja huimiksi karkaavia korkoja. Näillä näkymin korkokatto säädettäisiin kaikille luotoille riippumatta lainasummasta, sekä mahdollisesti kattoa laskettaisiin 50 prosentista 30 prosenttiin. Esitys on vielä oikeusministeriössä kesken, ja se täytyy saada esitettyä viimeistään lokakuussa, mikäli se haluttaisiin saada ensi vuonna voimaan.

Aamulehden mukaan suomalaiset pikalainafirmat eivät pidä uutta korkokattoa tasa-arvoisena. Pikalainayhtiö 4financen maajohtaja Tuomas Louhela arvioi, että korkokaton myötä pieniä luottoja ei kannata enää tarjota ollenkaan. Tämä asettaa pienituloiset työssäkäyvät eri asemaan kuin muut, sillä näiden voi olla vaikea saada tarvittaessa luottoa mistään. Yleensä luottokorttia ei pienituloiselle myönnetä, mutta pienen korkeakorkoisen joustoluoton he ovat tähän saakka saaneet. Louhela arvioi myös, että kilpailu markkinoilla kiristyy, kun pienet kotimaiset toimijat jäävät pois kiristyvän korkokaton vuoksi. Hänen mukaansa suuret toimijat taas alkavat tarjota entistä suurempia lainoja pidemmillä maksuajoilla, jotta saisivat pidettyä toiminnan yhtä kannattavana kuin tähän saakka.

Mitä mieltä sinä olet uudesta korkokattolaista? Miten sinun mielestäsi pikalainoja tulisi säännellä?

Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Vertaa lainoja

Takaisin

Siirry alkuun