Nämä neljä keinoa on vireillä pikalainojen suitsemiseksi

Nämä neljä keinoa on vireillä pikalainojen suitsemiseksi

15.08.2018

Tänä vuonna pikalaina-alaa aiotaan tosissaan säännellä. Pikalaina-alan yritykset tekevät satumaisia voittoja ja tavalliset suomalaiset velkaantuvat nopeasti. Alalle halutaan selkeät ja toimivat säännöt ja rajoitukset, joita ei ole mahdollista kiertää.

Lähes 380 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Merkintöjä tulee koko ajan lisää, ja niihin johtaneet lainasummat ovat viimeisten vuosien aikana kasvaneet merkittävästi. Hallitus pohtii keinoja alan rajoittamiseksi. Neljä keinoa on tällä hetkellä valikoimassa, voi olla ensi vuonna käytössä ovat ne kaikki tai vain osa. Listasimme keinot:

1. Pikalainan korkokatto

Vuonna 2013 tuli voimaa korkokatto alle 2000 euron luotoille, mutta korkokattoa on kierretty yli 2000 euron joustoluotoilla, joista voi kuitenkin nostaa pienemmän summan. Hallituksen kaavailema uusi korkokatto koskisi kaikkia luottoja summasta riippumatta ja korkokatto laskisi 50 prosentista 30 prosenttiin.

Korkokatto ei kuitenkaan yksinään sulje velkaantumisongelmaa pois, sillä useissa kulutusluotoissa on jo alle 30 prosentin korko. Esimerkiksi suosituissa norjalaisissa luotoissa korko on noin 25-30 prosenttia, mutta laina-aika on pitkä ja lainasummat usein suuria. Tuolla korolla korkokuluja kertyy valtavasti vuosien mittaan.

2. Markkinointikielto

Pikalainojen markkinointia rajoitettiin jo tämän vuosikymmenen alussa, mutta sitä halutaan edelleen kiristää. Erityisesti jo valmiiksi velka- ja peliongelmista kärsiville aggressiivinen markkinointi aiheuttaa suuria vaikeuksia pysyä poissa uusista lainoista. Hollannissa kiellettiin vastikään pikalainojen markkinointi kokonaan kaikissa välineissä. Kansanedustaja Antti Satonen (kok.) teki viime keväänä lakialoitteen pikavippien markkinointikiellosta. Kielto ei koskisi korttiluottoja ja kohtuullisia kulutusluottoja vaan korkeakorkoisia pikaluottoja. Finanssivalvonnan tehtävänä olisi määritellä mitä mitkäkin luotot ovat ja miten kullakin on lupa markkinoida tuotteitaan.

3. Positiivinen luottorekisteri

Tässä luottorekisterissä olisi kirjattu jokaisen suomalaisen kaikki luotot ja mahdollisesti myös tulot. Näin uudella lainanantajalla on mahdollisuus ja velvollisuus nähdä hakijan taloudellisen tilanteen velkojen osalta varmasti. Tällä hetkellä se on usein hakijan oman ilmoituksen varassa. Niin sanottu positiivinen luottorekisteri on käytössä lähes kaikissa muissa Euroopan maissa paitsi Suomessa, jossa merkintä tulee julkisesti vasta kun luottotiedot on jo menetetty. Positiivisesta luottorekisterista on keskusteltu jo vuosia j nyt asenteet rekisteriä kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi.

4. Tieto

Ihmisten valistaminen on aina toiminut ja johtanut kestävämpiin toimintatapoihin. Niin uskotaan nytkin toimivan, sillä ihmisiä halutaan valistaa velkaantumisen tuomista ongelmista. Etenkin monien pikalainayhtiöiden markkinoimista järjestelylainoista varoittelee velkaongelmissa auttava Takuu-Säätiö, sillä järjestelyluotoissa on usein todella korkeat korot, eikä korkeakorkoisella luotolla ole mahdollista kestävästi korjata jo syntyneitä velkaongelmia. Järjestelylainaa kannattaa sen sijaan kysellä Takuu-Säätiöstä, omasta pankista tai muulta velkaongelmissa auttavalta taholta. Esimerkiksi joillakin kunnilla on omat rahastonsa tätä varten.

Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Vertaa lainoja

Takaisin

Siirry alkuun