Lainavertailu kannattaa uuden lain myötä

Lainavertailu kannattaa uuden lain myötä

02.09.2019

Syyskuun 1. päivänä 2019 astui voimaan uusi kulutusluottoja koskeva laki. Korkokatto sekä kulutusluottojen lisäkulut ovat uuden kulutusluottoja koskevan lain pääsisältöä. Kulutusluoton nimelliskorko saa olla nyt korkeintaan 20% ja tämän lisäksi kulutusluoton lisäkulut eivät saa ylittää 150 euroa vuodessa. Edellinen kulutusluottoja koskeva laki tuli voimaan vuonna 2013 ja sen tarkoituksena oli laskea pikavippien todelliset vuosikorot siedettäviksi. Vuonna 2013 laki koski alle 2000€ kulutusluottoja, mutta nyt uusi laki koskee kaikensuuruisia kulutusluottoja. Laki ei kuitenkaan koske luottoja, jotka ovat asiakkaalla jo käytössä, joten ainut keino päivittää omat luotot uuden lain mukaisiksi on kilpailuttaa lainat ja korvata vanhat lainat uudella lainalla. 

Lainaehdot voivat kiristyä

Uuden lain myötä lainayhtiöille tulee tärkeämmäksi arvioida asiakkaan maksukykyä. Riskiä ei pystytä enää kuittaamaan suuremmilla koroilla, joten lähtökohtaisesti kulutusluottojen myöntäminen todennäköisesti järkevöityy. Maksuhäiriöiden räjähdysmäinen kasvu kertoo karua kieltään siitä, että lainoja on myönnetty asiakkaille liian heppoisin perustein. Uusi laki voi edelleen lisätä maksuhäiriöitä, koska maksuvaikeuksien syntyessä vanhaa lainaa ei pystytä enää niin helposti kuittaamaan uudella lainalla. Toisaalta maksukykyiset asiakkaat saavat nyt netistä lainoja, jotka ovat entistä kilpailukykyisempiä. Lainavertailu onkin nyt todella kannattavaa, jos asiakkaalla on kalliita kulutusluottoja maksettavana. 

Miten käy laina-aikojen?

Lainayhtiöiden keino selviytyä kiristyvistä ehdoista tulee mahdollisesti olemaan laina-aikojen pidentäminen. Lainan lisäkulut saavat olla korkeintaan 150€ vuodessa, joten vuosia kannattaa tarjota lainanmyöntäjän näkökulmasta nyt lisää. Myös pankit joutuvat tarkistamaan kulutusluottojensa hinnoittelua, joten kilpailu kiristyy ja todennäköisesti osa lainapaikoista häviää alalta kokonaan. Kiristyvä kilpailu on yleensä asiakkaan edun mukaista, joten vakuudettomat kulutusluotot tulevat varmasti olemaan nyt paremmin ehdoin laadittuja lainatuotteita. Aika näyttää, miten muutokset tulevat näkymään kuluttajien toiminnassa: kasvavatko lainasummat ja kääntyvätkö maksuhäiriöt vihdoin laskuun?

Useat lainayhtiöt ovat jo lopettaneet toimintansa

Uuden lakiuudistuksen myötä monet toimijat ovat keskeyttäneet uusien lainojen myöntämisen. Osa lainapaikoista ohjaa asiakkaat yhteistyökumppaneilleen ja osa on lopettanut toimintansa kokonaan. Markkinoilla on myös paljon lainapaikkoja, joissa on meneillään huoltokatko ja väliaikainen tuumaustauko koskien sitä, miten toiminta tulee uusien lainojen suhteen jatkumaan. Vanhat lainat toimivat voimassaolevien sopimusten pohjalta, joten muutokset eivät vaikuta asiakkaiden vanhoihin lainoihin.

Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Vertaa lainoja

Takaisin

Siirry alkuun