Lainasanastoa

Lainatermejä

Annuiteettilaina

Annuiteettilainassa sovitaan lainan maksuerä ja maksuaika, jotka pysyvät koko laina-ajan muuttamattomina. Jos lainan viitekorko nousee, niin se nostaa myös lainan maksuerää, joka koostuu lainapääoman lyhennyksestä ja korkokuluista. Jos viitekorkona on esimerkiksi 12 kuukauden euriborkorko, niin lainan maksuerät muuttuvat automaattisesti, jos viitekorko muuttuu vuositarkastuksessa ja laina-aika pysyy edelleen samana.

Baloon-laina

Baloon-laina on laina, jossa sovitaan sopiva kuukausierä ja laina-aika ja sovittua maksuerää noudatetaan laina-ajan loppuun. Viimeisessä erässä maksetaan koko jäljellä oleva laina, joka voi olla paljon isompi kuin kuukausittainen maksuerä. Eli baloon-lainassa on isommat korkokulut kuin tasaerälainassa samalla laina-ajalla, mutta maksuerät ovat pienempiä lukuunottamatta viimeistä maksuerää, joka voi olla paljon suurempi. 

Bullet-laina

Bullet-lainassa maksetaan koko laina-aika pelkkiä korkoja ja koko pääoma lyhennetään vasta viimeisessä maksuerässä. 

Joustoluotto

Joustoluotolla tarkoitetaan vakuudetonta luottoa, jota voi nostaa tilille useammassa erässä. Takaisinmaksu tapahtuu niin, että kuukausittain on tietty minimilyhennys, kun luotto on käytössä. Joustoluottoa voi lyhentää pienissä osissa minimilyhennyksinä, vaihtelevasti oman taloudellisen tilanteen mukaan tai yhtenä maksukertana, jolloin säästää korkokuluissa. Maksettu pääoma vapautuu taas uudelleen nostettavaksi, kuten luottokorteissakin.  

Lainalaskuri

Lainan hakemisen apuväline. Syötä lainalaskuriin haluttu laina-aika ja lainasumma, niin näet arvioidun kuukausittaisen maksuerän. Lainalaskuriin voi myös syöttää oman iän, niin näkee vain itselle sopivat lainat. Lainalaskuria voi käyttää apuvälineenä lainojen vertailuun. Pankkien verkkosivuilla on lainalaskureita, joilla voi arvioida itselle sopivaa asuntolainaa tai vakuudellista luottoa.

Lainan avausmaksu

Lainan ottamisen yksi kustannus on lainan avausmaksu. Lainan avausmaksu on yleensä sitä suurempi, mitä suuremmmasta lainasummasta on kysymys. Lainan avausmaksut vaihtelevat myös eri lainapaikkojen välillä, joten lainan avausmaksu onkin yksi tärkeä mittari, kun vertaillaan lainoja keskenään. Kun lasketaan lainan todellinen vuosikorko, otetaan huomioon myös lainan avausmaksu.

Lainan korko

Lainasta maksetaan korkoa, joka on korvaus lainan myöntäjälle. Nimelliskorko on lainan muuttuva viitekorko + lainapaikan asettama marginaalikorko, joita maksetaan koko laina-aika. Yleisiä viitekorkoja ovat Euribor sekä Prime. Vaihtelevan koron sijaan osa lainapaikoista myöntää lainaa myös kiinteällä korolla, joka ei ole riippuvainen yleisistä viitekoroista. Lainan todellinen vuosikorko on lainasta maksettava hinta, jossa on huomioitu korko sekä lainan muut kulut. Todellinen vuosikorko on tärkeä tieto, kun vertaillaan lainoja ja lainojen todellisia kuluja.

Lainojen yhdistäminen

Pienten lainojen yhdistämiseen voi hakea yhtä isompaa lainaa, jonka yhteydessä voi ottaa myös uutta lainaa. Lainojen yhdistäminen on samalla lainojen kilpailutusta, jossa voi vertailla saako lainanmaksun ja lainakulut itselle edullisemmiksi. Yhden ison lainan lyhentäminen tekee myös lainanmaksusta selkeämpää ja säästöä voi tulla, kun jokaisesta lainasta ei mene erikseen kuukausittaisia lainanhoitokuluja.

Luottokortti

Luottokortti on maksuväline, minkä avulla voi saada lainaa ostoille. Koroton maksuaika on yleensä 30-45 vuorokautta, jonka jälkeen ostot kerryttävät korkoa. Luoton antajana on luottokortin myöntämä yhtiö. Luottokortit toimivat yleensä ympäri maailmaa ja niitä käytetään nykyään yleisesti käteisen rahan sijaan. Luottokortissa on aina luottoraja, jonka puitteissa korttia voi käyttää.

Luottotiedot

Luottotiedot kertovat lainapaikoille sen, onko henkilölle turvallista myöntää lainaa. Luottotietorekisteriin on kerätty esimerkiksi henkilöiden maksuhäiriöt, jotka voivat estää lainan saamisen. Luottotiedot tarkistetaan aina lainan hakemisen yhteydessä.

Lyhennysvapaa

Lainoihin on mahdollista hakea maksuvapaita kuukausia, jolloin lainasta maksetaan pelkästään korot ja kulut. Osa lainapaikoista sisällyttää maksuvapaita kuukausia lainaan niin, että niistä ei peritä ylimääräisiä kustannuksia. Osa lainapaikoista taas perii pienen korvauksen lyhennysvapaasta. Lyhennysvapaata haetaan netin kautta etukäteen. 

Opintolaina

Opintolaina on opiskelijalle myönnettävä laina, jossa on valtion takaus. Opintolainaa voi hakea ja nostaa haluamastaan pankista. Opintolaina on edullinen ja joustava laina, mitä on mahdollista saada nykyään myös ilman luottotietoja.

Omarahoitus

Omarahoitus eli käsiraha on tietty osuus lainasta, joka toimii samalla vakuutena. Erityisesti autoliikkeiden myöntämissä autolainoissa tarvitaan usein omarahoitusta tietty osuus, tosin myös vaihdossa annettava auto voi korvata käsirahan. Omarahoitus autokaupoissa on yleensä n.20% luokkaa auton kokonaishinnasta. 

Pikavippi

Pikavippi eli pikalaina on yleensä lyhytaikainen ja rahamäärältään pieni vakuudeton laina. Pikavipit ovat suuruudeltaan yleensä 100-1000€. Vuoden 2013 lakimuutoksen myötä alle 2000€ lainoille asetettiin korkokatto, jonka jälkeen pikavipit vähenivät ja moni pienlainoja tarjonnut yritys lopetti. Pikavippien poistuttua moni yritys alkoi tarjoamaan yli 2000€ joustoluottoja, joissa korko voi olla suurempi, mutta lainasta voi tehdä pieniä nostoja pikavippien tapaan.

Remonttilaina

Remonttilaina on laina, jota voi hakea monenlaisiin remontteihin, oli kyse sitten kesämökistä tai omasta asunnosta. Remonttilaina voi olla vakuudeton kulutusluotto, pankista haettava vakuudellinen kulutusluotto tai asuntolaina, jos remontti kohdistuu asunnon perusrakenteisiin.  

Tasalyhennyslaina

Tasalyhennyslainassa maksetaan kiinteä lyhennyserä jonka lisäksi tulee korko, joka on suhteessa lainamäärään. Lainan alkuvaiheessa maksuerä on suurempi, koska koron osuus on vielä iso. Jos korkotaso pysyy samana, niin maksuerät pienentyvät sitä mukaa, kun lainaa maksetaan pois.

Tililuotto

Tililuotto on jatkuva luotto, josta on nostettavissa rahaa sovitun luottorajan puitteissa. Takaisinmaksun voi hoitaa yhtenä eränä tai vaihtoehtoisesti voi hyödyntää tililuoton osamaksu-vaihtoehtoa. Tililuotossa voi olla nostoprovisio. Yleensä tililuotosta ei mene maksua silloin, kun tililuotto ei ole käytössä.

Vertaislaina

Vertaislainassa henkilöt sopivat keskenään lainaehdoista, takaisinmaksuajasta ja korosta. Lainanantaja saa korkotuottoa sijoittamalleen rahalle ja lainaaja saa haluamansa rahoituksen. Yhdelle lainalle voi olla monta sijoittajaa. Vertaislainoja tarjoava yritys taas ottaa tietyn prosenttiosuuden myönnetystä lainasta. Lainanhakuprosessi on pitkälti samanlainen kuin muissakin  vakuudettomissa luotoissa.Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Vertaa lainoja
Siirry alkuun