Lainan meneminen perintään

Jos kuluttaja ei ole pystynyt maksamaan lainaa takaisin ajallaan laina voi mennä perintään. Lainan meneminen perintään tarkoittaa sitä, että pankki tai lainaa myöntävä yritys on joutunut viemään lainan takaisinmaksun perintätoimistoon, joka lähettää kuluttajalle asiasta perintäkirjeen. Lainan meneminen perintään voi tapahtua esimerkiksi asiakkaan maksukyvyn heikentyessä. Lainanottaja ei ole yhtäkkiä pystynytkään maksamaan kuukausittaisia lainan maksueriä eikä hän ole ollut maksukyvyttömyydestään yhteydessä velkojaan uuden maksusuunnitelman tekemiseksi, jolloin velkoja vie asian perintätoimistoon ja näin ollen laina on mennyt perintään.
 

Lainan perintä

 

Lainan meneminen perintään tuo kuluttajalle lisäkustannuksia, koska hän joutuu viivästyskorkokulujen ja muiden lainanmaksusta aiheutuvien kustannusten lisäksi maksamaan myös perintäfirman omat kustannukset. Perintätoimiston aiheuttamat kulut on lain mukaan velallisen maksettavissa. Näitä kuluja ovat esimerkiksi rekisteriotteiden hankkimisesta, osoitetietojen tarkistamisesta ja kirjeiden lähettämisestä koituneet kulut.

Lainan meneminen perintään ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kuluttajan luottotiedot ovat menneet. Perintätoimistolla ei ole vielä valtuuksia viedä kuluttajan luottotietoja. Mutta jos kuluttaja ei maksa perintätoimistostaan saamaansa laskua ajallaan voidaan asia viedä käräjäoikeuteen. Tässä vaiheessa viimeistään kannattaa ottaa velkojaan yhteyttä ja sopia takaisinmaksusta.

Lainan meneminen perintään ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kuluttajan luottotiedot ovat menneet. Perintätoimistolla ei ole vielä valtuuksia viedä kuluttajan luottotietoja.

Kuluttajalla, joka on viety käräjäoikeuteen, on 14 päivää aikaa sopia velkojan kanssa velan maksusta. Jos velallinen ei tee sitä voi käräjäoikeus todeta hänet velvolliseksi maksamaan kyseisen velan ja pahimmassa tapauksessa velkasumma kokonaisuudessaan voidaan siirtää ulosottoon, joka tuo taas lisäkustannuksia velalliselle. Kuluttaja voidaan ulosotossa todeta maksukyvyttömäksi jolloin hän saa maksuhäiriömerkinnän luottorekisteriinsä.

Maksuhäiriömerkintöjä ei saa noin vain vaan ne vaativat pitkäaikaista holtittomuutta laskujen maksamisessa ja sitä, että kuluttaja ei ole lukuisien perintäkirjeiden ja muistutustenkaan jälkeen ollut yhteydessä velkojaan sopiakseen maksusuunnitelmasta.

Siksi on hyödyllistä olla yhteydessä velkojaan heti kun huomaa oman maksukykynsä heikentyneen, jotta voidaan sopia pienemmistä maksueristä tai maksuvapaista kuukausista ja vältetään lainan meneminen perintään.

 

 

Lainan meneminen perintään ei ole maailmanloppu, mutta sen tulisi kannustaa kuluttajaa olemaan mahdollisimman pikaisesti yhteydessä velkojaan, jotta maksua ei tarvitse viedä käräjäoikeuteen asti. Käräjäoikeuteen viety maksu tuo kuluttajalle noin 200 euron lisäkustannuksen, joten on kuluttajan etu olla yhteydessä velkojaan pikaisesti ennen kuin näin pääsee käymään.

Perintätoimistolle voi melko joustavasti tehdä maksuehdotuksia. Kannattaa siis olla rohkeasti yhteydestä joko perintätoimistoon tai suoraan velkojaan. On hyvä tehdä sellainen maksusuunnitelma, joka on omalle budjetille sopiva ettei taas tule uusia ongelmia laskun maksun kanssa.

Pikalainat eli lainat, jotka ovat yllensä pienehköjä ja lyhytaikaisia, ovat yleisimpiä perintään vietäviä lainoja. Lainan meneminen perintään on melko yleistä pikalainojen kohdalla. Pikalainakierteeseen joutunut kuluttaja voi huomata nopeasti joutuneensa ulosottoon, jos ei ota tarpeeksi aikaisin yhteyttä pikavippiyrityksiin ja sovi takaisinmaksusuunnitelmaa. Pikavippikierteessä kuluttaja ottaa aina lisää lainaa kattaakseen vanhojen lainojensa kulut. Pikavippikierteeseen voi joutua jo muutamassa kuukaudessa.

Nykyään pikavippikierre on valitettavan yleinen ongelma ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa luottotietojen menettämiseen. On kuitenkin sekä velallisen että velkojankin etu, että maksusuunnitelmasta voidaan sopia käräjäoikeuden ulkopuolella. Siksi perintäkirjeen saaneen kuluttajan, joka ei pysty maksamaan laskuaan, kannattaa rohkeasti olla yhteydessä velkojaan tai perintätoimistoon. Asiasta voidaan yleensä sopia joustavasti ja nopeasti. Kannattaa aina pyrkiä sopia sellainen maksusuunnitelma, joka on oman taloudelliseen tilanteeseen sopiva, jotta uusia maksuongelmia ei synny tulevaisuudessa.Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Vertaa lainoja
Siirry alkuun