TARVITSETKO LAINAA VUONNA 2021?

Vertaa lainat lyhyellä ja pitkällä maksuajalla
-
100
60000
+
-
1 vuosi
15 vuotta
+
Valitse ikä

Sopivin 2000€

Korko:49€
Vuosikorko:4.59%
Yhteensä:2049€

Kuukausierä

171€

Mistä lainaa vuonna 2021?

Vuosi 2021 jatkaa poikkeustilaa myös laina-alalla. Korkokaton myötä kuluttajalainoissa on käytössä ainakin syyskuun 2021 loppuun saakka väliaikainen korkokatto, joka on asettanut lainan nimelliskoron korkeintaan 10%:n. Nyt solmituissa lainasopimuksissa voi kuitenkin olla merkittynä myös uusi korko, joka astuu voimaan korkokaton päättyessä eli lokakuussa 2021. Tilanteesta riippuen voi kuitenkin olla mahdollista, että korkokattojen aika jatkuu myös loppuvuodesta, riippuen korona-tilanteen etenemisestä sekä vaikutuksista. Suomen Pankki puolestaan kertoi, että joulukuussa 2020 nostettiin ennätysmäärä asuntolainoja (Ylen uutiset). Asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet ja joulukuussa keskimääräinen laina-aika oli jo 21 vuotta ja kuusi kuukautta. Myös kulutusluottojen kohdalla lainojen korot ovat laskussa.

Asuntolainojen osalta viime vuosi teki varovaiseksi, mutta loppuvuodesta varovaisuus näytti kuitenkin purkautuvan, kun ihmiset ottivat ennätysmäärän asuntolainoja. Lainaa otetaankin nyt suuret määrät perinteisistä kivijalkapankeista. Vakuudettomien kulutusluottojen osalta poikkeusaika on saanut osan toimijoista pitämään taukoa, joten vakuudettomien kulutusluottojen tarjoajat ovat nyt jonkin verran vähentyneet. Vuonna 2021 onkin syytä tarkistaa, että myöntääkö lainapaikka uusia luottoja korkokaton ollessa voimassa.

Yksi hakemus - monta tarjousta

Laina-alalla on yleistynyt vahvasti lainojen kilpailuttamiseen erikoistuneet sivustot. Nämä lainasivustot näyttävät ensialkuun oikeilta lainapaikoilta, mutta tarkempi tutustuminen paljastaa, että sivustot välittävät vain lainahakemuksen yhteistyökumppaneilleen. Lainan hakijan onkin hyvä tietää, että mihin oma lainahakemus on päätymässä, jotta päällekkäisyyksiä ei tule. Lainojen vertaaminen edellyttää usein lainahakemuksen lähettämistä useampaan paikkaan ja lainan kilpailuttajat voivat omalta osaltaan tätä hommaa helpottaa. Vuonna 2021 lainatarjouksiin kannattaa tutustua huolella, koska on tosiaan mahdollista, että lainan nimelliskorko tulee nousemaan loppuvuodesta 2021. Viime vuosi on näkynyt laina-alalla myös siinä, että yhä useampi lainahakemus tulee hylättynä takaisin. Lainoja ei myönnetä enää niin helposti, mikä vaikeuttaa monen lainaa tarvitsevan arkea.

Vertaa kulutusluotot

Miksi lainahakemus hylätään?

Viimeisen vuoden aikana korona on vaikuttanut myös lainapaikkohin niin, että yhä useampi lainahakemus hylätään. Monilla aloilla työtilanne on erittäin epävarma ja lomautuksia ja työttömyyttä on esiintynyt paljon. Enää ei riitä, että luottotiedot ovat kunnossa, vaan lainanhakijalta vaaditaan myös säännöllisiä tuloja ja vakaata taloudellista tilannetta. Haettu laina tulee myös olla sopiva suhteessa omiin tuloihin. Kulutusluottojen osalta viime vuosina on jatkunut trendi, missä lainasummat ovat kasvussa ja myös laina-ajat ovat yhä pidempiä ja pidempiä.

Vuonna 2021 voi toisaalta olla helpompaa saada 2000 euron laina, mitä 500 euron laina, koska lakimuutokset ovat tehneet sen, että ihan pienien lainojen myöntäminen on lainapaikoille kannattamatonta. Toisaalta lainahakemus voidaan hylätä, jos hakijalla on ennestään paljon lainoja. Lainaa kannattaakin hakea aina rinnakkaishakijan kanssa, mikäli se on omassa tilanteessa mahdollista. Vakaampi takaisinmaksu ja vastuun jakaminen parantavat lainanhakijan asemaa lainapaikkojen silmissä. Osa lainapaikoista on lopettanut toimintansa poikkeuksellisen ajanjakson ja korkokaton takia, joten osa toimijoista on poissa pelistä ainakin lokakuuhun 2021 saakka. 

 

Lainaa ilman luottotietoja

Maksuhäriömerkintöjä oli Asiakastiedon mukaan vuoden 2020 lopulla jo 392 200 suomalaisella. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa huomattavasti lainan saamista. Poikkeuksen tekee opiskelijoiden kohdalla opintolaina, joka on mahdollista saada myös silloin, jos opiskelijalla on maksuhäiriömerkintä. Yksi tukipilari laina-alalla on Takuusäätiö, joka myöntää edullista pienlainaa pienituloisille sekä maksuhäiriöisille. Takuusäätiön pienlainaa voi hakea kertaluontoiseen hankintaan, joka voi olla esimerkiksi kodinkoneen ostaminen, takuuvuokra tai auton korjaus. Lainaa on mahdollista saada 200-2000€ ja maksuaikana on enintään 2 vuotta. Lainan kokonaiskorko on 4,25%, eikä lainasta peritä muita kuluja. Takuusäätiön pienlainaa ei ole tarkoitettu velkojen maksuun, mutta myös tässä asiassa voidaan tehdä poikkeuksia, jos velkakierre on mahdollista tällä toimenpiteellä estää. Takuusäätiön pienlainan kohdalla käsittelyaika on noin kaksi viikkoa, joten lainan hakemisen kanssa kannattaa olla nopea varsinkin yllättävien menojen kohdalla.

Lainavinkit vuodelle 2021

 

 

 

 Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Vertaa lainoja
Siirry alkuun