Vertaile 100 - 60.000€ lainat

Aseta ehdot ja löydä sinulle sopivin ja edullisin laina.
-
100
60000
+
-
1 vuosi
15 vuotta
+
Valitse ikä

Sopivin 10000€

Korko:2774€
Vuosikorko:5.11%
Yhteensä:12774€

Kuukausierä

106€

Vertaa ja lähetä hakemus, 3 askelta

Valitse lainasumma
Vertaa lainoja
Valitse sopivin tarjous

Laina

Laina on rahaa, joka mahdollistaa isompien hankintojen tekemisen tai rahaa, jolla korjataan yllättäen huoltoa tarvitseva auto. Laina voi mahdollistaa myös unelmien toteutumisen esimerkiksi matkan muodossa. Laina merkitsee eri ihmiselle eri asioita. Myös suhtautuminen lainaan voi poiketa ihmisten keskuudessa paljonkin. Laina voi olla positiivinen juttu, jonka avulla ihmisen arki helpottuu, mutta toisaalta laina voi olla myös ahdistuksen aihe, jos ihminen on laiminlyönyt lainan hoitamisen. Lainan ottaminen vaatii aina tulevaisuuden suunnittelua ja raha-asioiden miettimistä. Lainan tulee olla mitoitettu oikean kokoiseksi ja pituiseksi, jotta laina pysyy mahdollistajana, eikä ongelmien tuojana. Lainojen järkevä käyttäminen helpottaa arkea, joten lainasuhde kannattaa hoitaa alusta alkaen huolella. Vanha sanonta sanookin, että: "Velka on hyvä renki, mutta huono isäntä". 

Lainaa netistä

Lainan hakeminen netistä

Hae lainaa

Lainan hakeminen on tehty asiakkaalle helpoksi ja netistä löytyy pilvin pimein lainapaikkoja lainoja tarvitseville. Ennen lainoja haettiin pääosin kivijalkapankeista, jolloin lainan hakeminen oli pidempi prosessi. Pankkiin menemistä saatettiin jännittää ja lainan ottamista mietittiin usein tarkkaan. Nykyään lainan hakeminen ei vie ihmiseltä aikaa, eikä lainan ottamista tarvitse selitellä sen enempää. Lainan ottaminen netistä vaatii 18-vuoden ikää ja usein myös vakituista suomalaista osoitetta. Jos raha-asiat on hoidettu hyvin ja asiakkaalla on säännölliset tulot, niin lainan saamiselle ei ole yleensä esteitä. Netissä asiakas tunnistetaan verkkopankkitunnuksien avulla. Verkkopankkitunnukset tulee henkilökohtaisesti hakea kivijalkapankista ja niiden saamiseen tarvitaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Lainan hakeminen netistä on arkipäiväistynyt ja nopeutunut vuosien saatossa. Nykyään laina on tilillä jopa muutamassa minuutissa, joten raha-asioiden kanssa ei tarvitse painiskella kovin pitkään.

Laina ja luottotiedot

Lainapaikat haluavat lainata rahaa asiakkaille, jotka maksavat lainansa takaisin. Nykyään lainanhakijan luottotiedot tarkistetaan aina lainahakemuksen käsittelyn yhteydessä. Lainan saamiseksi tuleekin olla vastuullinen rahankäyttäjä. Lainahanat sulkeutuvat hyvin nopeasti, jos asiakas ei huolehdi lainastaan. Merkintä luottotietoihin voi tulla myös siitä, että jättää laskun maksamatta ja lasku menee perintään. Suomen asiakastieto Oy ylläpitää luottotietorekisteriä suomalaisista kuluttajista. Luottotietorekisteristä näkee maksuhäiriöt sekä muut merkinnät luottotiedoissa. Asiakas voi ottaa itselleen halutessaan myös Oma luottokielto -merkinnän, mikäli haluaa vähentää väärinkäytöksiä tai rajoittaa omaa lainanottoa. Palvelu maksaa 19,90€ ja on voimassa kaksi vuotta. Palvelun voi myös keskeyttää milloin vaan. Lisää tietoa palvelusta Asiakastieto.fi -sivuilta. Luottotiedot vaikuttavat lainan hakemisen lisäksi myös puhelinliittymän saamiseen sekä vuokra-asunnon saamiseen. Luottotietojen tarkistaminen on siis varsin yleistä, joten lainan maksamisesta ei kannata luistaa. 

Vinkki: Jos et itse pysty hallitsemaan luotonhakuasi, voit hakea itsellesi luottokieltoa.

Laina ja ikäraja

Lainan hakeminen on mahdollista, kun henkilö täyttää 18-vuotta. Osa lainapaikoista on asettanut ikärajan lainan saamiseksi vielä ylemmäksi. Lainan hakijalta voidaan vaatia jopa yli 25-vuoden ikää. Toisaalta lainan hakemisessa on usein myös yläikäraja: lainan hakemisen mahdollisuudet rajautuvat, kun henkilö täyttää 65-vuotta, tosin osassa lainapaikoista ei ole ollenkaan yläikärajaa. Ikärajojen tehtävänä on pienentää lainapaikkojen riskejä. Jos oma ikä on alle 23-vuotta tai yli 65-vuotta kannattaa hyödyntää lainavertailua ja rajata alkuun pois lainapaikat, jotka eivät tarjoa lainoja ollenkaan hakijan ikäiselle. Lainavertailu säästää aikaa ja vaivaa, jos haluaa löytää itselle sopivan lainan nopeasti ja vaivattomasti. 

Laina ja vakituinen osoite Suomessa

Lainan myöntämisen edellytyksenä on usein vakituinen osoite Suomessa. Osa lainapaikoista voi vaatia asiakkaalta myös Suomen kansalaisuutta. Vailla vakituista osoitetta olevat eivät välttämättä voi hakea lainaa kaikista lainapaikoista. Lainaehdot kannattaakin aina tarkistaa, jos oma asumishistoria ja osoitetiedot poikkeavat perinteisestä. Lainaa ei usein myönnetä, jos hakijan osoite on ulkomainen. Suomalaisen osoitteen lisäksi lainan hakemisen edellytyksenä on usein suomalainen pankkitili.

Lainatarjous

Lainahakemuksen lähettämisen jälkeen asiakas saa nopeasti itselleen lainatarjouksen. Lainatarjous on voimassa yleensä muutaman viikon, jonka aikana asiakas voi päättää hyväksyykö lainatarjouksen. Lainatarjous allekirjoitetaan verkkopankkitunnuksilla, jonka jälkeen laina on yleensä tilillä jo muutamassa minuutissa. Lainatarjouksesta kannattaa katsoa läpi aina lainan todellinen vuosikorko, lainan avausmaksu ja kuukausittainen lainanhoitomaksu. Lisäksi voi tutustua lainan muihin ominaisuuksiin, kuten lyhennysvapaa-mahdollisuuksiin tai esimerkiksi lainan maksuerän muuttamiseen. Lainatarjouksia voi kysyä useammasta lainapaikasta, koska lainatarjous ei vielä sido asiakasta ottamaan lainaa. Lainatarjous on aina henkilökohtainen ja siihen vaikuttavat muun muassa henkilön tulot, olemassa olevat lainat sekä mahdollinen lainanmaksuhistoria.

Yksi laina vai useampi laina?

Yhdistä lainat

Laina haetaan usein isompaa hankintaa, remonttia tai muuta kulutusta varten. Lainan ottamisen jälkeen voi kuitenkin tulla tilanne, että tarvetta olisi myös uudelle lainalle. Osa lainapaikoista myöntää vain yhden lainan kerrallaan, jolloin asiakas voi hakea uutta lainaa vasta kun edellinen laina on maksettu kokonaisuudessaan pois. Uuden lainan voi toki aina hakea eri lainapaikasta, mutta voi olla järkevämpää hakea suurempi laina, jolla maksaa myös edellisen lainan pois.

Yhden lainan etuna on, että lainasta menee vain yksi kuukausittainen kulu. Lainan lyhentäminen on myös selkeämpää, kun on vain yksi laina lyhennettävänä. Edelleen lyhennysvapaan järjestäminen on helpompaa, kun lyhennysvapaasta voi sopia yhden lainapaikan kanssa. Toisaalta jos ensimmäinen laina on lainaehdoiltaan edullinen, niin voi olla järkevää ottaa toinen laina erikseen. Kannattaa myös selvittää, voiko ensimmäiseen lainaan hakea lainankorotusta. On varsin yleistä, että ihmisillä on useampi laina kerrallaan. Aina ennen lainan ottamista voi kuitenkin miettiä, miten lainamenot muuttuvat, jos korot nousevat tai onko lainoja mahdollista maksaa takaisin, jos jää työttömäksi ja tulot laskevat. Lainamäärä tulisi olla aina suhteessa omiin tuloihin ja menoihin, niin pienet muutokset eivät aiheuta maksuvaikeuksia tai ylimääräistä stressiä. 

Vinkki: Lainojen yhdistäminen usein pudottaa juoksevien kulujen määrää ja näin säästää lainan kuluissa.

Laina yhdessä rinnakkaishakijan kanssa

On tyypillistä, että pienet lainat otetaan yksin, mutta isompien lainojen kohdalla on usein suotavaa, että lainalla on rinnakkaishakija. Lainan rinnakkaishakija on yhtä lailla vastuussa lainasta kuin päähakijakin. Jos päähakija ei huolehdi lainasta, siirtyy koko lainasumma rinnakkaishakijan maksettavaksi. Rinnakkaishakija antaa paremmat mahdollisuudet saada isompi laina, koska lainahakemuksessa otetaan huomioon molempien tulot. Myös korko on usein alhaisempi, kun lainaa haetaan yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Rinnakkaishakijaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos omat tulot ovat pienet. Toisaalta myös yli 5000 euron laina on helpompi saada, jos mukana on rinnakkaishakija. Rinnakkaishakija on usein avo-/aviopuoliso, oma äiti tai isä tai mahdollisesti muu sukulainen tai ystävä. Rinnakkaishakijan tiedot lisätään luottohakemukseen ja myös hänen luottotiedot tarkistetaan. Rinnakkaishakija allekirjoittaa tasavertaisena lainasopimuksen.

Vakuudeton laina

Verkossa myönnettävät lainat ovat yleensä vakuudettomia lainoja. Lainan vakuutena ei ole tällöin omaisuutta tai ulkopuolista henkilötakausta. Vakuudettomat lainat ovat nopeasti haettavissa, eikä asiakkaalla tarvitse olla ennestään omaisuutta vakuutena. Vakuudeton laina voidaan ottaa mihin tahansa kulutukseen, joten lainan käyttökohdetta ei ole määritetty, toisin kuin esimerkiksi asuntoa varten otetussa lainassa. Vakuudettomien lainojen summat vaihtelevat 100- 60000 euron väliltä, joten vakuudeton laina sopii hyvin niin pieneen kuin suureenkin tarpeeseenkin. Vakuudettomia lainojen lainaehdot vaihtelevat paljon keskenään, joten lainaehtoihin kannattaa tutustua tarkoin aina ennen lainan ottamista. Vakuudettomien lainojen tarjoajia on netissä suuri määrä, joten vaihtoehtoja riittää. Vakuudettomien lainojen valikoima voikin aiheuttaa päänvaivaa, koska paras laina ei ole välttämättä se ensimmäisenä kohdalle sattuva. Itselle sopiva vakuudeton laina löytyykin yleensä lainavertailun tuloksena. Vakuudettomasta lainasta ei kannata maksaa liikaa, joten varmin keino välttää ylimääräiset kulut, on tehdä aina ennen lainan ottamista lainavertailu.

Jatkuva tililuotto

Tietoa tililuotoista

Jos lainan tarve on toistuvaa, voi hyvä lainatuote olla silloin jatkuva tililuotto. Jatkuva tililuotto on voimassa toistaiseksi ja asiakas voi tehdä sieltä nostoja oman luottorajan puitteissa, milloin itselle sopii. Jatkuva tililuotto toimii luottokortin tavoin, jolloin asiakkas saa tarvittaessa lainaa nopeasti tilille. Jatkuvasta tililuotosta ei yleensä mene kuluja, kun laina ei ole käytössä. Jatkuva tililuotto onkin hyvä vararahasto vaikkapa yllättävien menojen varalle. Jatkuvan tililuoton avulla asiakas saa maksuaikaa hankinnoilleen nopeasti. Tililuotto on tilillä jo muutamassa minuutissa. Myös jatkuvissa tililuotoissa on isot erot keskenään. Ensilainaa hakevien kannattaa ehdottomasti hyödyntää ilmainen ensinosto, mutta katsoa tarkkaan kuinka kallis seuraava nosto on. 

Laina pitkällä maksuajalla

Lainan maksuaika kannattaa miettiä realistisesti aina ennen lainan ottamista. Omaa rahankäyttöä ei kannata katsella liian ruusuisten silmälasien läpi, vaan oma lainanmaksukyky kannattaa arvioida mielummin alakanttiin kuin yläkanttiin. Lainan takaisinmaksussa kannattaa huomioida myös ylimääräiset menot, jotka vain kuuluvat elämään. Usein laina pitkällä maksuajalla on hyvä ratkaisu, eikä laina tällöin heilauta liikaa taloutta. Usein lainoihin on mahdollista tehdä myös ylimääräisiä lyhennyksiä, jos rahaa riittääkin enemmän lainan maksuun. Laina voi tulla yllättävän kalliiksi, jos lainaan joutuu hakemaan paljon lyhennysvapaita tai maksuajan pidennyksiä. Erityisesti Suomeen rantautuneet Norjalaiset pankit tarjoavat asiakkailleen pitkiä maksuaikoja, tosin kyllä suomalaisista lainapaikoista löytyy myös lainatuotteita, missä on pitkä laina-aika. Lainan pitkä maksuaika mahdollistaa pienet lainaerät. Toisaalta korko- ja muita lainakuluja kertyy vuosien saatossa enemmän.

Laina ja lyhennysvapaa

Erityisesti pidempiaikaisten lainojen kohdalla voi tulla eteen kuukausia, jolloin yllättävät menot tiukentavat taloutta ja rahat eivät yksinkertaisesti riitä lainanmaksuun. Lainasta ja lainapaikasta riippuen asiakkaalla on kuitenkin mahdollisuus hakea lainalleen lyhennysvapaata, jolloin kyseisenä kuukautena lainasta maksetaan pelkkä korko ja kulut, eikä lyhennystä ollenkaan. Lainaan voi kuulua automaattisesti yksi lyhennysvapaa vuodessa, lainaehdoista riippuen. Jos lyhennysvapaalle tulee tarvetta, kannattaakin ensin selvittää, kuuluuko lainaan mahdollisuus lyhennysvapaaseen. Lyhennysvapaasta voidaan ottaa erikseen pieni maksu, jos lainaan ei kuulu lyhennysvapaa-etua. Lyhennysvapaasta kannattaa ilmoittaa aina mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta lyhennysvapaa onnistuu. Lyhennysvapaata ei voi tehdä yleensä jälkikäteen, jos laina on jo rästissä. Lyhennysvapaalla voi myös olla rajoituksia: lyhennysvapaata ei välttämättä voi pitää kahta peräkkäistä kuukautta.

Lainan maksaminen ennenaikaisesti

Lainan maksaminen ennenaikaisesti onnistuu ilman kuluja useimmissa lainoissa. Lainan maksaminen pois voi olla järkevää, jos lainan kulut ovat isot ja ylimääräistä rahaa on lainaa varten olemassa. Jos lainan haluaa maksaa kokonaisuudessa pois, tulee olla yhteydessä lainapaikkaan, mistä saa tiedon tarkasta lainasummasta tietylle päivälle. Ylimääräisten lyhennysten tekeminen sujuu yleensä lainapaikan ohjeita noudattamalla, esimerkiksi käyttämällä samaa viitettä kuin yleensä lainaa maksaessa. Ylimääräinen lyhennys kohdistuu itse lainaan, eikä seuraavaan maksuerään. Lainaa ei voi siis lyhentää ylimääräisten lyhennysten avulla etukäteen seuraavilta kuukausilta, vaan ylimääräiset lyhennykset lyhentävät lainaeriä lainan lopusta. 

Lainan kilpailutus

Lainan kilpailutus on keino säästää selvää rahaa. Lainan kilpailutus on nopea toimenpide, missä määritellään itselle sopiva lainasumma ja haluttu laina-aika, jonka jälkeen näkee mahdolliset vaihtoehdot. Vertaalaina.fi on palvelu, jonka avulla lainan kilpailutus sujuu mutkattomasti ja varmasti. Lainan kilpailutus ottaa huomioon myös lainanhakijan iän, joten lainapaikat, mistä lainaa ei ole saatavilla, karsiutuvat automaattisesti pois. Asiakas valitsee kuitenkin lopulta itse, mistä haluaa lainansa hakea. Ensilainaa hakevan kannattaa ehdottomasti hyödyntää korottomat ja kuluttomat tarjouslainat. Lainan kilpailutus kannattaakin tehdä aina ennen lainan ottamista, niin löytää sen hetken parhaimmat lainatarjoukset. Lainan kilpailuttaminen on asiakkaalle ilmaista, joten kilpailutuksen avulla on mahdollista säästää rahaa. Myös vanhoja lainoja kannattaa kilpailuttaa, koska vanhoissa lainoissa voi olla isot korot ja kulut. 

Vinkki: Lainojen kilpailuttaminen on nopeaa ja voit säästää lainoja vertaamalla parhaimmillaan jopa tuhansia euroja.Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Vertaa lainoja
Siirry alkuun