Kulutusluottoa hakemassa - Huomioi nämä asiat ensin

Kulutusluottoa hakemassa - Huomioi nämä asiat ensin

16.07.2018

Kestääkö oma talous varmasti lainan takaisinmaksun? Onko laina sopiva suhteessa omaan talouteen? Muun muassa näiden kysymysten kanssa tulee askarreltua kulutusluottoa hakiessa. Vastuullisen lainanantajan kanssa huolta ei kuitenkaan tarvitse kantaa.

Silti kysymykset ja yksityiskohtien pohtiminen kertovat myös vastuullisesta lainaajasta. Uusi laina on aina riski omalle taloudelle, ja siksi se on todella tärkeää mitoittaa sopivaksi. Tätä ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin silloin, kun lainanantaja kantaa vastuunsa. Vastuullinen ja kestävä lainaaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että negatiivinen luottopäätös on merkki huolenpidosta. Asiakasta ei suotta saateta liian riskialttiiseen tilanteeseen. Jos taas vastuulliselta lainanantajalta tulee positiivinen lainapäätös maksukykyselvitysten jälkeen, voi lainan ottaa kevein mielin.

Huomioi nämä seikat ennen lainaamista:

1. Ota lainaa vastuulliselta lainanantajalta

Paikka, josta luotto irtoaa helpoimmin ja nopeiten, ei välttämättä ole vastuullisin. Vastuulliseen lainanantoon kuuluu aina asiakkaan maksukyvyn tarkistus luottotietojen lisäksi, sekä luoton mitoittaminen tulojen ja menojen mukaan sopivaksi. Vastuullista on myös varmistaa asiakkaan tulot palkkatositteilla yms papereilla. Pelkän henkilötunnuksen perusteella myönnetty laina on aina riski.

Huomaa, että nopeudella ja helppoudella voi mainostaa myös luottoyhtiö, joka kartoittaa hyvinkin vastuullisesti asiakkaidensa maksukyvyn. Lue tarkemmin lainan tiedot ja ehdot ennen lainahakemuksen lähettämistä, tai viimeistään lainaehdot ennen lainatarjouksen allekirjoittamista.

2. Negatiivinen lainapäätös on hyvä asia

Kukaan ei halua tieten tahtoen ajaa itseään talousvaikeuksiin. Siksi vastuullinen lainaaminen on tärkeää ottaa huolehtimisena ja välittämisenä. Negatiivinen lainapäätös on aina tätä, välittämistä, sillä lainaa ei myönnetä, jos asiakkaan tilanteesta selvästi näkee, että takaisinmaksu tulisi olemaan suuri ongelma. Tai että se ahdistaa asiakkaan talouden todella tiukkaan pinteeseen. Päin vastoin myös positiivinen luottopäätös vastuulliselta lainayhtiöltä on hyvä varmistus sille, että lainaa voi huoletta ottaa ainakin sen verran kuin mitä lainayhtiö myöntää.

3. Onko lainan korko kohtuullinen?

Luoton korkojen ja kulujen vertailussa helpointa ja nopeinta on käyttää lainavertailua, jossa ylimpänä ovat edullisimmat lainat ja alimpana kalleimmat. Lainavertailun voi katsoa haluamallaan summalla. Huomioi kuitenkin, että osassa lainoja korko ilmoitetaan alkaen-hinnalla, joka harvan lainanottajan kohdalla käytännössä toteutuu. Näissä paikoissa lainatarjous tehdään asiakaskohtaisesti, jolloin lainan koronkin tietää vasta henkilökohtaisesta lainatarjouksesta.

Kohtuulliselle lainankorolle määritellään Suomen laissa raja-arvo, joka on 50 % plus viitekorko alle 2000 euron luotoissa. Tätä suuremmissa lainoissa korkoa ei säännellä, mutta käytännössä tuota korkeampi korko nostaa lainan kulut tähtitieteellisiksi. Nyrkkisääntönä onkin hyvä pitää tuota raja-arvoa, sitä korkeammalla korolla olevia lainoja kannattaa ehdottomasti välttää. Joustoluotoissa korko voi olla tuota korkeampi myös alle 2000 euron luotoissa, sillä joustoluotto onnistuu käytännössä kiertämään pikavippilain korkokaton.

Kulutusluotossa kohtuullisena voidaan pitää maksimissaan 30 prosentin korkoa, mieluummin alle 20 prosenttia riippuen laina-ajasta ja lainasummasta.

4. Tarvitsetko oikeasti lainaa?

Tämä on tärkeä kysymys tänä päivänä, jolloin lainarahan saaminen on helppoa ja lainaaminen yleisessä retoriikassa jopa suotavaa. Harkitse lainantarve huolella. Onko esimerkiksi reissua varten otettu laina järkevä? Lainan käyttökohdetta ei nykyisissä kulutusluotoissa kysellä, joten asiakas harkitsee itse, onko laina oikeasti tarpeellinen vai ei. Asiantuntijat ovat huolissaan suomalaisten velkaantumisesta ja ennen kaikkea kulutusluottojen huimasta noususta. Velkaantuminen voi aiheuttaa kansallisella tasolla ongelmia. Yksilön tasolla taas ylivelkaantuminen selvä merkki on se, jos täytyy ottaa uutta lainaa vanhojen lainojen maksamiseen.

5. Lainaa liian nopeasti?

Useimmat lainapaikoista mainostaa omia luottoja helppoudella ja nopeudella. Kuitenkin nämä kaksi seikkaa voivat kieliä myös mahdollisista riskeistä ja vastuuttomuudesta. Mikäli lainaa saa pelkällä henkilötunnuksellla ilman maksukykyarviota ja tulojen varmentamista palkkatositteilla, olisi hälytyskellot hyvä soida. Liian heikoilla perusteilla annettu laina ei ole pelkästään riski lainanantajalle, vaan ennen kaikkea lainanottajalle. Toki täytyy muistaa, että digiaikana vastuullinen lainaaminen voi myös olla nopeaa, sillä kone hoitaa tarkistukset ja laskelmat ihmisten puolesta. Mikäli kaikki tarvittavat tositteet ja liitteet ovat mukana ja lainahakemuksen kaikki kohdat huolella täytetty, myös vastuullisen lainan voi saada muutamassa tunnissa tilille.

Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Vertaa lainoja

Takaisin

Siirry alkuun