Hallitsematon lainanotto voi johtaa pankkikriisiin

Hallitsematon lainanotto voi johtaa pankkikriisiin

01.10.2019

Velkatyöryhmä on Valtiovarainministeriön ylijohtaja Leena Mörttisen johdolla julkaissut ehdotuksen hillitäkseen kotitalouksien velkaantumista ja sen vakavia seurauksia. Suomalaisten velkaantumisaste on noussut huolestuttavasti koko 2000-luvun ja tällä hetkellä mittari on noussut lähes 130%. Prosenttiosuus kertoo karua kieltään siitä, että kotitalouksien velkaa on auttamatta liikaa suhteessa tuloihin. Osa luotoista on myös tilastojen ulkopuolella, joten velan määrä on todennäköisesti vielä korkeampi. Samaan tahtiin on kasvanut asuntolainojen kokonaismäärä ja vielä jyrkempää nousukäyrää näyttää taloyhtiölainojen määrä. Myös vakuudettomat kulutusluotot ovat kasvaneet viime vuosina reippasti. 

Kotitalouksille velkakatto

Työryhmän ehdotuksesta käy ilmi, että kotitalouksien kaikkien luottojen määrää tullaan rajoittamaan. Luottojen määrä saisi olla enintään 4,5 kertaa kotitalouden vuotuisten bruttotulojen verran. Laskentaan otetaan huomioon henkilökohtaisten lainojen lisäksi myös talonyhtiölainat. Asuntoluottojen takaisinmaksuaikaa tullaan lisäksi rajaamaan niin, että takaisinmaksuaika saisi olla enintään 25 vuotta. Lyhennysvapaiden pitämistä ei kuitenkaan tiukasti rajattaisi, vaan lainassa olisi edelleen joustonvaraa.

Taloyhtiölainoihin tiukennuksia

Taloyhtiölainat ovat kasvaneet viime vuosina huolestuttavasti, joten uudessa ehdotuksessa taloyhtiö voisi saada lainaa korkeintaan 60% myytävien asuntojen velattomasta hinnasta. Lyhennysvapaat kiellettäisiin uudiskohteiden valmistumisen jälkeen ja takaisinmaksuaika saisi olla niin ikään 25 vuotta.

Talouskasvu hiipuu ja säästämisaste miinuksella 

Kotitalouksien velkaantuminen huolestuttaa asiantuntioita myös siitä syystä, että talouskasvu on hiipunut viime vuosina, eikä tulevaisuus näytä sen suhteen valoisalta. Korkeat velkatasot voivat myös osaltaan voimistaa talouskasvun hyytymistä. Toisaalta myös kotitalouksien säästämisaste on painunut miinukselle, joten kotitaloudet elävät elämää tällä hetkellä velaksi. Kulutusmenot ovat kasvaneet, eikä palkkakehitys ole pysynyt samassa tahdissa. Velkaantumisen seurauksena syyskuun 2019 lopussa Suomessa oli 385700 henkilöä, joilla on maksuhäiriömerkintä kontollaan. 

Etsitkö lainaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 lainapaikkaa
Vertaa lainoja

Takaisin

Lisää kommentti

Leave this empty:

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun